tisdag 29 mars 2016

Tabu

Vad är egentligen tabu i vår nutid? Allt verkar ju vara tillåtet: narcissism, nakna kroppar, könsord och sex, sex, sex... Både "snack och verkstad" - mitt framför de ständigt närvarande TV-kamerorna. Personerna i det aktuella fallet rör sig i och utanför ett karibiskt strandhotell. Vit sandstrand, smaragdglittrande hav, en ständigt lysande sol och alltid glas med mousserande vin eller bärnstensfärgad whisky.

Bildresultat för ex on the beach sverige 2016
Exen på stranden.

Silikontuttar, piercing och tatueringar, plutande botoxläppar, omsorgsfullt inoljade kroppar, hår-extensions och ögon tunga av mascara i tjocka lager. Alla har de breda, vita skärp på sina minimala bikiniunderdelar. I skärpen sitter mikrofoner, så att vi tittare kan höra den pågående dialogen.

- Wow, vilka rattar!
- Fy fan, vilken läcker rumpa!
- Jävlar, vad full jag är...
- Jag minns faan inte vad som hände igår... vet inte om det blev nåt...

Det handlar om vem som har de största tuttarna och det största "paketet", vem som har sex med vem, bakom ryggen på vem i den aldrig lättande alkoholdimman. Javisst ja, jag glömde ju berätta vad programmet heter: Ex on the beach. (Fast det borde nog varit ett initialt S också...)

Bildresultat för cilla thorell
Cilla Thorell i rollen
som Kerstin Thorvall.

Samma vecka sänds på en annan TV-kanal (public service denna gång) en dramaserie i tre delar om författaren och tecknaren Kerstin Thorvall - Det mest förbjudna. Här får man möta en kvinna som bryter mot flertalet regler för hur en hustru och mor förväntades bete sig. Hon är notoriskt otrogen mot sina äkta män och föredrar att ligga med unga älskare framför att ta hand om barnen, skrivandet går före allt annat och hon är hejdlöst egocentrisk i sin jakt på bekräftelse och uppmärksamhet. Ansvaret för familjen och hemmet överlåter hon till sin mamma, som blivit en ständigt närvarande tjänsteande som sköter allt, medan dottern iförd morgonrock skriver och har sex, har sex och skriver. Allt ljus på henne - annars totalt mörker, panik, depression och självförakt.

Bildresultat för kerstin thorvall
Verklighetens
Kerstin Thorvall.

Det finns en scen i serien som gestaltar sig så här: Thorvall möter den kvinnliga redaktören på förlaget. Redaktören har precis läst manuset till boken Det mest förbjudna och nu vill Thorvall höra vad hon tyckte. Redaktören stryker sig över håret och ler ett leende som är både generat och fullt av förakt.

- Men tycker du inte själv, säger hon lite trevande, nervöst tuggande på en godisbit, att det är lite sjaskigt ändå?
- Vad är sjaskigt? frågar Thorvall.
- Joo, säger hon, det här med att en medelålders kvinna... Ja, du förstår ju vad jag menar...
- Nej, det gör jag inte, säger Thorvall provocerande. Vad menar du?
- Jo... jag tror inte att våra läsare vill läsa om en kvinna i den åldern, som...  Ja, du förstår väl vad jag menar...

När Thorvall reser sig för att gå, upprörd över utlåtandet, får hon syn på en bok som ligger på bordet bredvid redaktören. Thorvall tar upp den och ser på den. "Ja, det är en fantastisk bok det där!", utropar redaktören entusiastiskt. "Konstigt" säger Thorvall, "den handlar ju om precis samma saker som min." Boken är Ulf Lundells berömda debutroman Jack.

Bildresultat för ulf lundell jack
En ung mans upplevelser.

Vari ligger det pinsamma och sjaskiga? Att det är en kvinna som skriver om sex? Eller att kvinnan i fråga är medelålders och inte purung?

Tillbaka till solskenet på den karibiska stranden, där allt tycks vara tillåtet. Sex, sex, sex. Finns det några tabun här? Ja, tveklöst. Tabut heter ålder. Ingen av deltagarna är över trettio. Slutsats: är man under trettio kan man numera leva ut sina lustar för en alldeles öppen ridå - förutsatt att man har stora rattar och en läcker rumpa. Är man äldre gäller samma regler som förr, oavsett "utrustning".

Bildresultat för stora silikonbröst
Aningen too much??


Copyright: Åsa Adolfsson Wallner

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar