fredag 25 mars 2016

Glad Påsk och Upp till kamp!

Bildresultat för jesus på korset
Långfredag.

Kära läsare, nu är det Långfredag - dagen då Jesus dog på korset. När jag var liten var detta en allvarets och eftertankens dag. Min familj var inte på något sätt religiös, men ändå - detta var inte en dag för nöjen och frosseri. Det fick komma dagen efter. På Långfredagen åt man fisk (kokt) och ris och möjligen ett päron till efterrätt. Man lyssnade på Matteuspassionen på radio och lät bli att klippa gräset, dammsuga och hamra på spikar. Det skulle vara tyst och lugnt och allvarsamt. Så är det inte längre. Det borras och bullras och shoppas och frossas alldeles väldigt. Och att TV-serien Dallas, som annars brukade sändas på fredagar, fick flyttas till torsdagen, är det väl ingen som minns längre. Har vi glömt den där mannen på korset? Kanske har han kommit bort i myllret av andra kändisar och stjärnor, som glittrar mera och bullrar högre?


Bildresultat för kokt fisk
Långfredagsmeny.

Men denna Långfredag tror jag att det kan vara dags att damma av honom som hänger däruppe på korset. Jag tror att vi nu mer än någonsin behöver en symbol för motståndet mot terrorn, en kraftfull gestalt som enar oss i kampen för det goda. Den gångna veckans attacker mot demokratin har skakat och skrämt oss - igen. På sociala medier ser jag hur seriefiguren Tintin blivit symbolen för ett enat Europa, mot terrorn och mot den blinda fanatismen. Den oförvägne journalisten, som aldrig sviker och alltid kämpar för den goda saken. Nu begråter han offren för de meningslösa bombattackerna och han och vännen Kapten Haddock manar till samling mot ondskan.


Bildresultat för tintin gråter
Belgiens flagga färgar
Tintins tårar.

Det finns en stor kraft i symbolerna - de enar oss och ger oss ork att fortsätta kämpa i våra liv. Utan dem skulle hopplösheten segra. Tintin eller Jesus - det spelar kanske ingen roll. Båda äger de den enande kraften och det goda hjärtats styrka.

Här kommer Jesu, Joy of Man's Desiring av Johann Sebastian Bach, fast i en helt annorlunda version. Stuart Smith (gitarr), Richie Onori (trummor), Ray Rodriguez (keyboard) och Ricky Phillips (bas).

Som sagt: Glad Påsk och Upp till kamp!






Copyright: Åsa Adolfsson Wallner

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar