fredag 22 januari 2016

Smittspårning

Bildresultat för smittspårning
Hur var det nu...?

När ett farligt virus börjar sprida sig från individ till individ, gäller det att ta reda på hur spridningen gått till. Vem har smittat vem? När? Var? Och hur? I jakten på klamydia, gonorré, syfilis och HIV, som är sexuellt överförbara bakterie- och virusinfektioner, försöker man upprätta "smittkedjor". Pelle, som fick gonorré på semestern, hade sex med Kalle som sedan hade sex med Olle som gick hem och hade sex med sin fru som sedan hade sex med Olles lillasysters pojkväns bror. Alla i kedjan uppmanas att testa sig, för att ta reda på om de blivit smittade och för att förebygga att de inte ovetandes om sitt tillstånd, smittar andra.


Bildresultat för hiv virus
HIV-virus gäller att få stopp på.

Hur är det då med det farliga PK-viruset, som jag bloggade om i förra veckan? (PK är en förkortning av Politiskt Korrekt.) Varifrån kommer det? Kan man möjligen spåra källan till detta kvävande virus som under det senaste decenniet lagt ett lock på tankefriheten i Landet Lagom? Var finns ursprunget till idén att alla ska "tänka rätt", inte vara opassande, inte passera gränsen för vad som får sägas och inte får sägas i det offentliga samtalet? Jag tror att jag kanske börjat kunna skönja smittans källa, själva ursprunget till denna självcensur.



Bildresultat för inte se inte höra inte tala
Självcensurens triptyk.

Det började med att jag tittade på SVT Öppet Arkiv och säsong 2 av Lorry - humorprogrammet som sändes under några år på det sena åttitalet och en bit in på nittiotalet. Här skojade man med precis allt och utan skyddsnät. Gamla, unga, bögar, politiker, sjuka, borgare, bönder, proletärer, kulturknuttar, byråkrater, läkare, bilmekar, börsmäklare, trendnissar och veterinärer - alla fick sin släng av sleven. Man slog hårt, ibland kanske för hårt. Men man var inte rädd, man undvek inte att slå av rädsla för att stöta sig. Och just därför är det också så befriande roligt, även om skrattet stundtals kan sätta sig på tvären i halsen. Men ... när jag nu tittar på Lorry i Öppet Arkiv, upptäcker jag att en del inslag blivit censurerade. En grå-vit ruta där det står "Inslaget borttaget". Vad har hänt? Har vi blivit så känsliga på 2000-talet?


Bildresultat för lorry tv serie
Lorrygänget, säsong 1: Johan Ulveson, Ulla Skoogh,
Claes Månsson, Lena Endre och Peter Dalle.

Skulle Lorry-humorn passera idag år 2016? Svaret blir - tyvärr - nej. Det skulle det inte. Varför? Jo, i Landet Lagom har det under de senaste decennierna vuxit fram intressegrupper som betraktar sig som offer, grupper som av olika skäl anser sig som missgynnade av "samhället", "opinionen" eller av "systemet". Det kan handla om ursprung, hälsotillstånd, utseende, utbildning, yrkestillhörighet, kön, ålder, religion, sexuell preferens eller något annat. Att diskutera och kanske ifrågsätta dessa gruppers övertygelser, uppfattas genast som en kränkning av deras yttrandefrihet - kanske till och med av deras existensberättigande.


Bildresultat för pippis pappa negerkung
Ingrid Vang-Nymans inte så politiskt korrekta
illustration till Pippi i Söderhavet.

För några år sedan ansåg en sådan grupp att Pippis pappa Efraim Långstrump under inga omständigheter fick fortsätta att kallas "negerkung". Det var rasistiskt och andades nattstånden kolonialism och kränkte alla med afrikanskt ursprung. Alltså redigerades ordet bort i nyutgåvorna av Pippi. På samma sätt ansågs Tintin-böckerna rasistiska med sina skildringar av korkade och/eller grymma infödingar. Förslaget blev att rensa ut alla Tintin-böcker ur hyllorna på Stadsbiblioteket i Stockholm. Böckerna riskerade ju att kränka snart sagt alla icke ariska och skulle nu ersättas med god och rättvisemärkt litteratur.


Bildresultat för tristess
PK:s ansikte.

Hur ser en bok som inte kränker någon enda varelse ut? Och hur ser en tavla ut som är helt neutral? Och en film som inte retar någon? Hur är den? Tråkig, om någon skulle fråga mig. Intill döden tråkig. För det är den sjukdomen som det smittsamma PK-viruset leder till: tristess.


Copyright: Åsa Adolfsson Wallner

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar