måndag 18 juli 2016

Upprop till läsandets försvar

"Vår hjärna är inte skapad för att läsa", konstaterar litteraturforskaren och kulturkritikern Alexandra Borg, citerad i Dagens Nyheter. Läsandet är en historisk parentes, säger hon, en "ny aktivitet" i människoartens utveckling. Tji fick ni - Catullus, Ovidius, Shakespeare, Strindberg, Proust, Tolstoy, Joyce och alla ni andra skribenter. Kasta pennan! Glöm brottandet med ord och komposition, sökandet efter dramaturgi och bildspråk! Vår hjärna är gjord för att lyssna, säger Alexandra. Inte för att läsa. Som i forntiden när människorna samlades kring en berättare - en rapsod - som satt vid lägerelden och mässade de urgamla skrönorna. Det var tider det, med närheten till skapandet och den gemensamma kulturupplevelsen. Inget krångel eller kultur-snobbism.


Bildresultat för vikingar vid lägerelden
Ingen kultur-snobbism...

Skulle läsandet och skrivandet inte vara förenligt med våra hjärnor?? Jag förmodar att Alexandra Borg har starka kontakter inom den lavinartat växande ljudboksbranschen. För, som en annan förespråkare för ovan nämnda bransch basunerar ut: folk har inte tid att sitta och läsa i pappersböcker längre. Har man däremot en lättsmält berättelse i mobilen går det så kallade livspusslet fint ihop: då kan man både köra bil, tvätta, diska och dammsuga medan man lyssnar. Tänk, vad praktiskt och så mycket tid man sparar! Och så slipper hjärnan arbeta med en företeelse den ändå inte är skapad för. Snart är det skrivna ordets epok till ända. Liksom det komplexa tänkandets - iallafall kring estetiska ting. För varför krångla till det? I onödan...


Bildresultat för storytel
Slut med skrymmande
bokhyllor.

Samtidigt oroar sig skol-forskarna för att svenska elever läser allt sämre. Men det är klart: om läsförmågan ändå bara är en historisk parentes - varför då anstränga sig, när man ändå längtar efter att återknyta kontakten med forntiden? Åter till rötterna, eller??

Och jag som trodde att den mänskliga hjärnan rent av tycker om att utvecklas, att utmanas, att sträva framåt? För varför har vår art annars tagit så stora steg? Valt att lämna lägerelden i en avlägsen forntid? Skapat sådana underverk som romaner, symfonier och katedraler?


Bildresultat för böcker
Ett underverk.


Copyright: Åsa Adolfsson Wallner

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar