Men det finns en besläktad fråga, som däremot är oerhört viktig att finna svaret på: vad kommer först: ordet eller tanken?
Vem var först? Går nog aldrig att avgöra |
Fanns det något ägg här, överhuvudtaget? |
Kan vi tänka utan ord? Kan vi tänka utan att ha ett språk - ett inre språk? Och kan vi tolka våra känslor utan att ha ord för dem? Jag frågar min yngsta dotter (Lillasyster): Vad kommer först, tanken eller ordet? Tanken, så klart! svarar hon tvärsäkert. Om man inte tänker på något, har man ju inget att säga. Men, säger jag, om man inte vet vad saker kallas - kan man prata om dem då? Nej, det förstås... Då blir det ju tyst, säger Lillasyster.
Kan vi tänka utan att ha ett språk? Eller kanske frågan skulle formuleras så här: kan vi tänka på ett nyanserat sätt utan att ha tillgång till ett rikt språk? Tanken svindlar. Jag tror faktiskt att svaret blir nej. Jag tror faktiskt inte att man kan det. En person som saknar ord för t.ex. känslor har svårt att förklara hur han/hon känner. Inte bara för andra, utan även för sig själv. Hur ska man då kunna uttrycka hur man känner sig, hur man mår? Och hur ska man kunna förstå och ta till sig hur andra känner sig?
Ett rikt språk är så viktigt. Människor måste ha ord - många ord - för att klara sitt liv. Ord för lyckan, för sorgen, för ångesten, för kärleken, för ensamheten, för rädslan. Ord för att kunna skilja på olika känslor, så vi inte blandar ihop dem och tror att vi är arga fast vi egentligen är ledsna. Kan vi inte uttrycka våra känslor och tankar riskerar vi att sprängas inifrån.
Kapten Haddock brukar ha väldigt många ord för sin ilska. |
Till slut blir språket också en fråga om förmågan att förvalta det faktum att vi lever i en demokrati. Om vi har ett fattigt språk - förmår vi då tänka hypotetiskt? Kan vi tänka spekulativt? Kan vi ta del i samhällslivet och märka om demokratin riskerar att undermineras för att ingen längre orkar bry sig?
Och en annan sak: om vi har ett fattigt språk som inte hjälper oss att tänka kritiskt: kan vi då genomskåda alla lögner som reklamen serverar oss dýgnet runt?
Patienten mår dåligt på grund av språk-/ordbrist. Vad ordinerar doktorn? Läs! Läs! Och läs! Då skapar orden man läser inre bildvärldar. Medvetandet arbetar, orden skapar tankar i en oändlig process. Doktorn tillägger: kolla lite mindre på TV också. TV levererar färdiggjorda bildvärldar - och hoppar över orden. (Äter man bara mosad mat och inte använder tänderna, ramlar de ur.)
Doktorn ordinerar förstås också underbar musik. Här kommer Words med The Real Group.
Copyright: Åsa Adolfsson Wallner
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar