onsdag 23 april 2014

Vårt behov av skönhet

Vacker! Audrey Hepburn.

Hur viktigt är utseendet egentligen? Personligen tror jag att det har en enorm betydelse, så enorm att det svindlar. Tyvärr! För så borde det inte vara. Det som borde ha betydelse är godhet, intelligens, empati, social förmåga, mognad och talang - i den bästa av världar. Men nu lever vi inte i den bästa av världar, utan i en värld som regeras av utseendefixering och skönhetsdyrkan och där vackra människor lätt som en plätt slår ut sina systrar och bröder som inte ser lika bra ut. Det finns forskning som säger att vackra människor får ett bättre liv: högre betalda jobb, framgångsrikare partners, snyggare barn och - värst av allt - bättre hälsa. Det är orättvist, eftersom skönheten inte är uppnåelig för alla.


Också vacker och framgångsrik på vita duken
under stumfilmstiden: Louise Brooks.

Utseendefixeringen är inget modernt fenomen - skönheten var avgörande redan på stenåldern. Men vad som uppfattats som vackert har förstås varierat genom årtusendena. Venus från Willendorf, den ultimata stenålders-beautyn, skulle nog inte göra succé i vår tid. Möjligen i Biggest Looser.


Venus från Willendorf.

Och var det kanske på grund av utseendefixeringen som de bastanta och håriga neandertalarna blev utmobbade av de smäckrare och resligare homo sapiens?


Neandertalar-kille och människo-kille.
Vem smäller högst?

De rockstjärnor som inte är supersnygga eller supercoola, är lätt räknade, särskilt bland damerna. Just nu kan jag bara komma på en som fått stor framgång, trots att han inte ser ut som en fotomodell: Ebbot Lundberg. Han är både skäggig och rund om magen. Men finns det någon kvinnlig motsvarighet till Ebbot? Jag tror faktiskt inte det.


Jesus. Blond och arisk.

Människosläktet tycks ha ett behov av vackra idoler. Jesus är ett bra exempel. Han brukar avbildas som en reslig och ljushyllt arier. Hur realistisk är den bilden egentligen? Det är väl knappast troligt att en man född i de trakterna skulle vara lång, blond och ljust blåögd? Forskarna menar att han troligen var kortvuxen, mörk och hade dåliga tänder. Hade kristendomen blivit en lika framgångsrik religion utan den ariske Jesus? Man kan ju undra...


En troligare Jesus.


Copyright: Åsa Adolfsson Wallner

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar