![]() |
Gränsen mellan ett gott liv och ett liv på gatan med en madrass av wellpapp kan vara skriande lätt att överskrida. |
Men om jag ser den hemlöse tidskriftsförsäljaren imorgon, då ska jag kliva fram och be att få köpa ett exemplar, för där är en intervju med Stig Larsson. Inte Stieg Larsson som skrivit de kioskvältande Millenniumböckerna, utan Stig, en författare som är allt annat än kommersiell. Ärligt talat vet jag inte tillräckligt mycket för att uttala mig om hans produktion. Det enda jag egentligen vet är att han debuterade med romanen Autisterna och blev berömd över en natt - någon gång i slutet av 70-talet och att han skrivit en av de allra bästa teaterpjäser jag någonsin sett: VD. I TV-versionen gestaltar Ernst Hugo Järegård en chef som tränger sig på hemma hos en anställd och förnedrar och krossar hans familj. En knivskarpt otäck studie i den grymhet som föds ur skräcken för utanförskapet.
![]() |
Dramatikern och romanförfattaren Stig Larsson. Håller fanan högt. |
I dagens DN står en mycket liten notis med ett citat av Stig, troligen hämtat från intervjun i Situation Stockholm: "Jag tar snart jobb på Norra Kyrkogården, skotta snö och hålla gravarna i ordning. Hellre det än att hora och skriva själlöst för pengar."
Så säger Stig, med anledning av att författarna i Sverige fått allt svårare ekonomiska villkor. Jag blir så ledsen. Så jävla ledsen. Författarna - de som sätter ord på det vi andra känner, men inte förmår uttrycka. Som formulerar det vi ännu inte ens tänkt. Som ger oss drömmar, visioner och fantasi. Som ger oss tröst när vi sörjer, som ger oss skratt, som låter oss fly undan till nya, okända platser när vi inte orkar med vår verklighet. Som berikar vår tanke, vårt språk och vår fantasi. Författarna - de skriver romaner, dikter, noveller, dramer, filmmanus. Men... de kan inte försörja sig på sin konst. De får jobba i hemtjänsten eller på kyrkogården för att ha råd att skriva, för att ha råd att ge oss näring för våra själar. Vilken grym paradox! Visst finns det författare som lever gott på sina texter, men de är lysande undantag.
Får jag göra en lite elak jämförelse? Jan Guillou tjänar förmodligen astronomiska summor på sina böcker om Arn och Hamilton, medan Stig Larsson - som aldrig skulle producera något lättsmält eller gottköpsaktigt - får kratta på kyrkogården för att få mat på bordet och hyran betald. Det borde inte vara så. Det borde vara tvärtom. Ju djupare och själfullare texter - desto mera pengar. Men så är det inte. Det är precis tvärtom...
Jag vet inte hur min idol poeten Bruno K. Öijer har det ställt med sin ekonomi, men såvitt jag vet har han alltid envisats med att vara bara diktare - och inget annat. En vår tids Orfeus - den regnvåta asfaltens och storstadens uttolkare.
![]() |
Håller också fanan högt. Bruno K. Öijer. |
Copyright: Åsa Adolfsson Wallner
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar