lördag 19 juli 2014

Capote och författarens dilemma

Nyss stängde jag av TV:n efter att ha sett filmen Capote. Den handlar om författaren och journalisten Truman Capote - verksam i New York i mitten av förra seklet. Partylejon, fåfäng och narcisstistisk - och med en drift att skriva så stark att den drev honom att överskrida etikens gränser.


Truman Capote 1924-84.

Filmen skildrar tillkomsten av Capotes mest berömda bok In cold blood. Boken är en dokumentärroman om ett mord i Kansas 1959. En hel familj mördades i sitt hem - kallblodigt, tycktes det - av två unga män på jakt efter pengar. Bytet blev 40 dollar och de båda unga männen hittades snabbt av polis, dömdes till döden och avrättades efter tre år i dödscellen. In cold blood utkom 1965 och blev Truman Capotes sista fullbordade verk.


Truman Capote intervjuar Perry Smith.
(Autentiskt foto.)

Capote avreser till Kansas för att göra research inför en artikel om fallet i tidningen The Newyorker, men fascineras så av händelserna och framförallt av en av förrövarna - Perry Smith - att han beslutar sig för att skriva en bok, baserad på djupintervjuer. I tre år besöker han mördarna i fängelset, samtalar med dem och läser deras dagboksanteckningar. Han lär känna dem - närmast Perry Smith, som han upptäcker har mycket gemensamt med honom själv. Som Capote (gestaltad av Philip Seymour Hoffman) säger i filmen: "Det är som om vi vore födda i samma hus. Enda skillnaden är att han gick ut bakdörren, medan jag gick ut genom stora entrén."


Philip Seymour Hoffman (1967-2014)
i rollen som Truman Capote.

Det visar sig att de hemska morden var ett meningslöst misstag. De unga rånarna hittade inte de stora summor de trodde fanns gömda i huset. I panik skär Smith halsen av familjefadern och skjuter sedan resten av familjen av skräck för att bli avslöjade.

Smith räds avrättningen, ångrar sitt dåd och ber Truman Capote att hjälpa dem att överklaga dödsdomen. Avrättningen skjuts upp flera gånger. Fortlöpande under denna tre år långa process, skriver Capote på sin bok. Men hur ska den sluta? Han väntar på att kunna få sätta punkt, så att hans bok äntligen ska bli klar. Och istället för att än en gång överklaga dödsdomarna, avstår han till sist.  Båda männen hängs den 14 april 1965. Avrättningen sker med Capote som vittne.

Nu kan han äntligen avsluta sin bok. Nu kan han äntligen få sin belöning - berömmelsen. Men gjorde han rätt som avstod att överklaga? Avstod han för att äntligen kunna få sitt storslagna slut - för att ge texten den extra lilla kryddan av död? Offrade han det förtroende och den vänskap som Perry Smith kom att känna för honom? Svek han honom? Svek han sig själv? Troligen kom dessa frågeställningar att plåga Capote resten av hans liv.


Boken.

Och frågan är den: hur mycket kan man offra för att skapa ett konstverk? Kan man avslöja vad som helst? Svika vem som helst? Frågan är oändligt svår och måste vara ständigt och smärtsamt aktuell för alla dem som skriver om sina egna och andras liv.


Copyright: Åsa Adolfsson Wallner

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar