måndag 11 maj 2015

Survivors

Vår nutid är full av må-bra-tips och feel-good-böcker, antagligen i frånvaron av tilltron till de högre makterna. Vi ska tänka positivt och kreativt. Inte hemfalla åt svartsyn och negativismer - för då går det snett och man kan få cancer. En läkare gick ut i media på sjuttiotalet och hävdade på fullaste allvar att tumörer var ett resultat av negativa och mörka tankar. (Själv avled han ganska ung - av cancer...) Alltså: tänk positivt och var glad, så klarar du dig från cancer och andra olyckor. Quick-fix: glada tankar, andas med magen, var närvarande i nuet och le mot dig själv i spegeln, så ordnar sig allt till det bästa. Särskilt om du köper den där självhjälpsboken för dyra pengar eller går på den där må-bra-föreläsningen för flera hundra kronor.


Bildresultat för må bra tips
Räcker kanske inte
ända fram till evigheten.

Som om det skulle vara den enskildes inställning som betyder om man får leva ett liv som frisk eller inte. Som om det vore den svartsyntes fel att han blir sjuk. Som om det vore tvivlarens fel att livet blev svårt. Det lägger ett tungt ansvar på den enskilda människans axlar. Det tangerar nästan de strängt religiösas övertygelse att sjukdom är ett straff - för tvivel och svaghet i tron.

För en tid sedan satt jag i ett väntrum på ett stort sjukhus i Stockholm. Mitt emot mig satt en äldre kvinna. Radion stod på i väntrummet och en spröd röst berättade om förintelsen och koncentrationslägren. Berättaren var en av de få överlevande som fortfarande finns bland oss och som kan vittna om det oerhörda. Intervjuaren sammanfattar: "Hedi Fried - en överlevare från Auschwitz."


Bildresultat för hedi fried
Hedi Fried.

Men då avbryter Hedi och med sin spröda röst - fast så stark - säger hon så här: "Det får inte heta "överlevare". Det ska heta "överlevande!" "Varför det?" undrar intervjuaren, som nog inte riktigt förstått skillnaden. "Vad är det för skillnad?"  "Stor skillnad!", säger Hedi. "Överlevare är en som tar chansen att klara sig, som kämpar för sitt liv och en möjlig överlevnad. Judarna i Auschwitz hade inte en chans till möjlig överlevnad - oavsett kampvilja och psykisk styrka: ur gaskamrarna slapp ingen levande ut. De som överlevde hade bara tur - en sanslös, underbar tur, en chans på miljonen. Att dessa få fick livet tillbaka hade inget att göra med livsinställning eller postivit tänkande - bara med den gudomliga nåden. Att överleva förintelsen var bara slumpens verk, inget annat.


Bildresultat för väntrum på sjukhus
I väntrummet.

Damen i väntrummet och jag tittar på varandra. Vi har tänkt samma sak - det syns på våra blickar. Vi är båda bröstcancerpatienter. Hur är det med oss? Är vi överlevare eller överlevande? Är det på oss själva och vår inre styrka det beror om vi lyckas bli friska? Eller handlar det bara om ren och skär tur? Det är frågan. Vi ler mot varandra. Hon har varit frisk i snart tjugo år. Det är skönt att höra. Hon är över sjuttio, men strålar av hälsa och skönhet. En överlevande som gläds åt sin tur. Och möjligen åt sin styrka ändå.


Copyright: Åsa Adolfsson Wallner

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar